Aandacht voor droge ogen

0
2741
droge ogen

Droge ogen komen veel voor, vooral bij het toenemen van de leeftijd. De klachten die droge ogen veroorzaken zijn erg vervelend en belemmeren het zicht en het functioneren.

Droge ogen

Tranen zitten aan de buitenkant van het oog op het hoornvlies. Deze tranen worden ook wel traanfilm genoemd. De traanfilm zorgt voor de bevochtiging en bescherming van het hoornvlies tegen vuil. Bij elke knipperslag word de traanfilm vernieuwd en gelijkmatig over het hoornvlies verdeeld. Een optimale traanfilm is nodig om scherp te kunnen zien.

Ogen worden droog als er te weinig tranen zijn of als de tranen van slechte kwaliteit zijn. Klachten van droge ogen kunnen vervelend en divers zijn. Zij kunnen bestaan uit: branderige ogen, jeukende ogen, rode ogen, vermoeid gevoel, stekend of zanderig gevoel, wisselend of wazig zicht, last van licht of moeite met contactlenzen dragen.

droge ogen

Oorzaken en prevalentie

Er bestaan verschillende oorzaken voor droge ogen, hier volgen de meest voorkomende:

• Toename van verdamping van het traanvocht, dit ontstaat bijvoorbeeld door te weinig knipperen.

• Verminderde aanmaak van traanvocht. Dit kan door aandoening van de traanklier, immunologische afweer tegen de traanklier (bijv. Sjögren), hormonale verandering of overige oorzaken (denk aan bepaald medicijngebruik).

• Onregelmatig oogoppervlak. De traanfilm word dan niet gelijkmatig verdeeld over de voorzijde van het oog en hierdoor ontstaan er droge plekken.

• Onbekende oorzaak.

Droge ogen komen vaak voor onder de bevolking. De prevalentie is bij mensen in de leeftijd van 40 -50 jaar 4% – 10% en bij mensen ouder dan 65 jaar 10% – 15% .

Behandeling en kappenbril

Als de oorzaak van het droge oog bekend is kan er behandeld worden. Echter, in veel gevallen is de oorzaak onbekend en dan is de behandeling gericht op het verlichten van de klachten. Dit kan door zelf vocht toe te voegen d.m.v. oogdruppels, ooggel of oogzalf. Wat er het beste gebruikt kan gaan worden kunt u met uw oogarts bespreken.

Door een punctum plug kan de afvoer van tranen worden belemmerd, zo blijft er meer traanvocht op het oogoppervlak aanwezig.

Het dragen van een kappenbril kan ook de droge ogenklachten verminderen. Een kappenbril is een bril met blanke of gekleurde kappen rondom het glas die helemaal afsluiten tot aan uw gezicht. Hierdoor kan er geen lucht of wind bij uw ogen komen en ook verdampt het traanvocht minder. De bril kan ook op sterkte gemaakt worden. De kappenbril wordt ook wel moisture chamber glasses genoemd.

De boven genoemde mogelijkheden kunt u bespreken met uw oogarts. Uw arts zal u dan naar de juiste persoon doorverwijzen om bijvoorbeeld een kappenbril aan te laten meten.

droge ogen

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u merkt dat u klachten heeft die met droge ogen te maken hebben kunt uzelf ook wat doen om de klachten te verminderen. Hier volgen een aantal tips:

1. Vermijden van droge en of rokerige ruimtes.

2. Verbeteren van de luchtvochtigheid in uw huis of kantoor. Dit kan d.m.v. waterbakken aan de verwarming, zorgen voor genoeg planten in de ruimte of de aanschaf van een luchtbevochtiger.

3. Verminderde kwaliteit van de traanfilm kan ontstaan doordat de kliertjes in uw oogleden verstopt zijn of niet goed werken. U kunt dan warme kompressen gebruiken en daarna uw oogleden masseren zodat de kliertjes weer open gaan en weer beter gaan werken. Uit de kliertjes van de oogleden komt vet (lipide), dit is een belangrijk bestanddeel van de traan. Het vet zorgt ervoor dat de traan minder snel verdampt en beter blijft zitten.

4. In het geval dat u contactlenzen draagt en klachten van droge ogen heeft, dan is het raadzaam vaker te wisselen met uw bril.

5. Knipper voldoende en volledig, denk hier vooral aan tijdens computerwerk, lezen en tv kijken. Bij al deze activiteiten zijn we van nature geneigd minder te knipperen.

Vragen?

Heeft u vragen over slechtziendheid en hulpmiddelen? Stel ze aan Joanneke Kampen-Smalbrugge, info@ergra-low-vision.nl

Auteur: Joanneke Kampen-Smalbrugge

In 2008 is Joanneke afgestudeerd als HBO-optometrist aan de Hogeschool van Utrecht. Vanaf 2009 werkt Joanneke als optometrist, low vision specialist en beleidsmedewerker bij Ergra Low Vision. Voordat Joanneke bij Ergra Low Vision kwam werken, was zij werkzaam als optometrist bij Vision Clinics te Utrecht en in het Diakonessenhuis te Zeist.

Bronvermelding:
[1] Bron: oogartsen.nl