Energiedrankjes zijn al jaren not done bij artsen en voedingsdeskundigen. Jongeren tot 14 jaar mogen deze onder andere bij de Lidl en Aldi ook niet meer kopen. De drankjes zitten vol met cafeïne, heel veel suiker, taurine en nog meer andere kunstmatige stoffen. Er zijn verschillende onderzoeken naar geweest, en bij één onderzoek kwam zelfs naar boven dat jongeren soms wel zes blikjes of nog meer drinken. Dit kan zorgen voor ernstige lichamelijke gevolgen.
Wat zit er allemaal in energiedrankjes?
Naast veel suiker, cafeïne en taurine is er ook glucunoro-lacton in de energiedrankjes te vinden. Samen zorgen deze stoffen voor het zogeheten oppeppende effect waar mensen zo hard naar op zoek zijn. Red Bull, Monster en Bullit zijn merken die vrijwel iedereen wel kent, maar ook Coca-Cola heeft energiedrankjes. Daarnaast hebben vrijwel de meeste supermarkten ook nog energiedrankjes in hun assortiment van hun huismerk.
In een blikje vind je meestal 80 milligram cafeïne, wat te vergelijken is met een kop filterkoffie. Daarnaast zit er heel veel suiker in, en dus ook calorieën. Een blikje van 250 milliliter bevat dan ook 9 tot 12 suikerklontjes en 100 kilocalorieën. De taurine en andere stoffen zoals guarana, ginseng en vitamine B hebben eigenlijk geen toegevoegde waarde. Deze voedingsstoffen zijn nuttig echter moet dit wel in de juiste hoeveelheid zijn. De hoeveelheid is een blikje is zo klein, dat het niets toevoegt en alleen maar zijn toegevoegd om indruk te maken.
Wat gebeurt er wanneer je energiedrank drinkt?
Het is geen nieuws dat dit drinken niet gezond is. Door de grote hoeveelheid suiker en andere kunstmatige stoffen is het niet goed voor je gebit, maar ook niet voor je gewicht. Echter is dit zeker niet het enige. Onderstaand laten we zien wat er met je lichaam gebeurt wanneer je een energiedrankje op hebt.
- 10 minuten – de cafeïne wordt door je bloed opgenomen en je bloeddruk en hartritme gaan omhoog.
- 15 tot 45 minuten – er wordt een piek in je bloed bereikt door de cafeïne. Dit zorgt ervoor dat je geconcentreerder en alerter bent.
- 30 tot 50 minuten – je lichaam heeft inmiddels alle cafeïne geabsorbeerd en nu reageert ook je lever hierop door meer suiker in je bloed te pompen.
- 1 uur – de cafeïne verliest zijn effect waardoor je een suikerdip krijgt. Je energie daalt en je merkt dat je moe wordt.
- 5 tot 6 uur – zo lang duurt het voordat de cafeïne slechts voor de helft is afgebroken. Ben je een vrouw en slik je anticonceptie? Dan duurt het dubbel zo lang.
- 12 uur – nu pas is alle cafeïne uit je bloed verdwenen. Echter hoelang dit exact duurt hangt onder andere af van je gezondheid, leeftijd en activiteiten.
- 12 tot 14 uur – cafeïne werkt verslavend en wanneer je dagelijkse energiedrankjes drinkt, kun je na 12 tot 14 uur last krijgen van afkickverschijnselen. Je bent lichtgeraakt, krijgt hoofdpijn en hebt last van verstoppingen in je darmen.
Wat zijn de gevolgen van het drinken van energiedrankjes?
Deze dranken zijn koud waardoor ze sneller gedronken worden dan bijvoorbeeld een hete kop thee of koffie. Dit vergroot de kans op negatieve effecten, want je drinkt hem sneller maar neemt er ook sneller nog één. Het drinken van deze blikjes kan onderstaande gevolgen hebben:
- Angsten
- Hartkloppingen
- Uitdroging
- Maagpijn
- Hoge bloeddruk
- Snelle hartslag
- Nerveus zijn
- Slapeloosheid
- Duizelig zijn
- Beven
- Gesuis in je oren
Lees ook: Iedereen heeft andere zorg nodig, welke zorg heb jij het meeste nodig?