Het is weer zover: emoties vieren om wat voor reden dan ook hoogtij en jij wilt maar één ding. Eten. Veel eten. Gewoon even vergeten wat er mis is.
Om vervolgens na afloop verteerd te worden door spijtgevoel. Het gevoel hebben dat je niks kunt en dat het allemaal voor niks is geweest, omdat je het tóch niet kunt laten om te eten. Herken je dit gevoel?
De vicieuze cirkel
Velen vragen zich af wat ze moeten doen op zulke momenten. Wanneer het lijkt of een hogere kracht jouw wil overneemt en (soms zelfs gedachteloos) je kaken alles vermalen wat er maar in huis te vinden is.
De makkelijkste en meest geadviseerde oplossing is dan: haal gewoon niets in huis. Maar ik kan je verzekeren, de echte die- hards onder de emotie- eters springen in de auto of op de fiets en gaan desnoods om middernacht nog ergens wat eten scoren.
Het probleem is namelijk dat de ene eetbui een andere eetbui uitlokt. Spijt en schaamtegevoelens over een eetbui heeft als gevolg dat je negatief over jezelf denkt, waardoor wéér emoties ontstaan en deze emoties werken wéér een eetbui in de hand. Kortom: de welbekende vicieuze cirkel.
Hoe doorbreek je deze cirkel?
Allereerst is het belangrijk dat de stappen genoemd in ‘Zo krijg je eetbuien onder controle’ eerst zijn gezet. Inventariseer hoe belangrijk je het vind dat je gedrag verandert. Probeer je zelfvertrouwen te verbeteren. Vraag jezelf af: wat maakt dat je meer vertrouwen in jezelf gaat krijgen?
En als laatste: zet de voor- en nadelen van gedragsverandering tegenover elkaar door het invullen van de voor- en nadelenbalans. Lukt het je niet alleen, dan kun je altijd hulp inroepen van iemand die jou kent en die je vertrouwt.
Je hebt nu jouw huidige situatie in kaart. Je weet waar je het voor doet en je weet waar jouw knelpunten zitten.
Eetdagboek
Dan gaan we nu verder met de volgende stap. Waar ik meestal mee begin in een behandeling, is een uitgebreide analyse van het eetpatroon. Door middel van het invullen van een eetdagboek gedurende minimaal 1 week, kunnen op eenvoudige wijze knelpunten naar boven worden gehaald. . Een voorbeeld van zo’n eetdagboek vind je hieronder:
Stel jezelf de de volgende vragen
Wanneer je dit eetdagboek minimaal 1 week bijgehouden hebt, kun je de volgende vragen stellen:
- Als ik mijn gemiddelde dagvoeding qua basisproducten vergelijk met de aanbevolen hoeveelheden, krijg ik dan voldoende binnen?
Wanneer je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, is het namelijk logisch dat je sneller een eetbui krijgt door het constant aanwezig zijn van een sluimerend hongergevoel. Met andere woorden: zorg dat je de minimaal aanbevolen hoeveelheden van de Schijf van Vijf binnenkrijgt! Ben je onzeker of je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, dan kun je altijd de hulp inschakelen van een diëtist.
- Zie ik een relatie tussen hoe ik me voel en mijn eetbuien?
Krijg inzicht in je eigen gedrag en wees eerlijk tegen jezelf. Een mens is heel makkelijk in excuses bedenken om bepaald gedrag te verantwoorden. Niet doen! Zo krijg je emotie- eten niet onder controle!
Inzicht krijgen in je eetgedrag
Ga de komende paar weken eens aan de slag met je eetdagboek. Doe het zo uitgebreid mogelijk en nogmaals: schaam je niet. Inzicht krijgen in je eigen eetgedrag is wederom een hele belangrijke stap in de goede richting.
In sommige gevallen is alleen al het bijhouden van een eetdagboek een efficiënt middel om eetbuien te voorkomen.
Maar voor anderen zal het niet genoeg zijn. Voor deze mensen is ook belangrijk om iets meer te weten over het verloop van een emotie. Hier zal ik de volgende keer dieper op in gaan!
Tot die tijd: succes met invullen!
Auteur: Valesca Malipaard (www.twitter.com/sophiavalesca)
Heb je een vraag aan Valesca? Stel je vraag via Twitter! twitter.com/HealthylivesNL
Valesca is sinds 10 jaar werkzaam als (kinder)diëtist en bovendien zelf ervaringsdeskundige op het gebied van overgewicht. Zij schrijft regelmatig voor Healthylives.
Lees ook de vorige artikelen van Valesca:
–Tips tijdens de zoete decembermaand
–Ben jij een emotionele eter? Dit helpt!
–Zo krijg je eetbuien onder controle
Het lukt met niet om de linken te openen in het artikel?? Kunt u mij verder helpen.