Suikervrije kauwgom is niet per definitie goed je gebit. Veel tandartsen adviseren patiënten om op suikervrije kauwgom te kauwen na de maaltijd. Het kauwen op kauwgom bevordert namelijk de speekselproductie. Het moet dan wel om suikervrije kauwgom gaan volgens tandartsen.
Suikervrije kauwgom is niet per definitie goed je gebit. Veel tandartsen adviseren patiënten om op suikervrije kauwgom te kauwen na de maaltijd. Het kauwen op kauwgom bevordert namelijk de speekselproductie. Het moet dan wel om suikervrije kauwgom gaan volgens tandartsen.
Maar een nieuwe studie toont nu aan dat suikervrije kauwgom niet automatisch ‘tandvriendelijk‘ is. Wetenschappers ontdekten ‘verborgen risico’s’ in suikervrije producten die worden gepromoot als ’tandvriendelijk’.
Een team van onderzoekers van de universiteiten Boston, Helsinki en Souther Nevada, onderzochten de rol van suikervervangers die gebruikt worden in producten om tandbederf aan te pakken. Ze vonden een onderkend risico van zure aroma in suikervrije snoepjes en drankjes.
Volgens de wetenschappers kan xylitol (een polyol die wordt gebruikt als vervanger voor suiker) en sorbitol het risico op gaatjes verminderen. Maar ze verhogen ook de zuurgraad in de mond, die tandglazuur erodeert.
Onderzoeker dr. Sok-Ja van de Boston University, zegt: ‘De term suikervrij geeft valse zekerheid, omdat veel mensen automatisch denken dat suiker-vrije producten veilig zijn voor de tanden.’
Maar toch is dit geen reden om ons zorgen te maken. Een woordvoerder van kauwgom bedrijf Wrigley zegt: ‘Wetenschappelijke studies, waaronder het verslag in de British Dental Journal, tonen allemaal aan dat het kauwen van suikervrije kauwgom veel voordelen biedt. Het stimuleert namelijk de productie van speeksel.’
‘Alleen bij overmatig gebruik van suikervrije kauwgom moeten mensen zich zorgen gaan maken, omdat kauwgom een laxerend effect heeft’, aldus de woordvoerder.