Tijdens de feestdagen eet je vaak net even iets anders en meer dan gewoonlijk. Een oliebol hier en daar, een extra glaasje wijn en een lekkere bonbon als dessert kunnen alles tezamen ervoor zorgen dat je deze uitspatting moet bekopen met buikkrampen of maagpijn.
Tijdens de feestdagen eet je vaak net even iets anders en meer dan gewoonlijk. Een oliebol hier en daar, een extra glaasje wijn en een lekkere bonbon als dessert kunnen alles tezamen ervoor zorgen dat je deze uitspatting moet bekopen met buikkrampen of maagpijn. En een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur of diarree is nu niet iets waar je op zit te wachten tijdens deze dagen.
Per dag produceren we tussen de 200 ml en twee liter gas per dag. Sommige voedingsmiddelen als kool, bonen, peulgroenten en spruiten kunnen deze hoeveelheid nog aanzienlijk verhogen. Deze producten uit je voeding halen is niet nodig, maar beperk wel je inname ervan. Ook frisdranken staan erom bekend dat zij zorgen voor extra gasvorming.
Neem de tijd
Niet alleen het gebruik van bepaalde voedingsstoffen zorgt ervoor dat je een opgeblazen gevoel kunt krijgen, ook door teveel te eten ontstaat dit vervelende gevoel. Eet daarom rustig en geef je maag de tijd om aan je hersenen te melden dat hij vol zit. Het krijgen van dit signaal duurt ongeveer twintig minuten. Heb je toch een opgeblazen gevoel, probeer dan je maag en darmen te kalmeren met pepermunt.
Brandend maagzuur
Stress, vet voedsel en teveel alcohol maakt ons gevoelig voor brandend maagzuur. Probeer stress te beperken door op voorhand de invulling van deze dagen te bedenken. Durf ook eens nee te zeggen. Hoe leuk het ook kan zijn om alle sociale contacten te onderhouden, ook een kerstdag heeft maar 24 uur. Probeer ook op je alcoholinname te letten. Wissel een glas alcohol eens af met fris of water. De gastvrouw helpen met het serveren van de hapjes kan een goede manier zijn om zelf van de hapjes af te blijven.
Diarree
Net als bij brandend maagzuur, zijn stress en teveel vette voeding vaak de boosdoeners bij diarree. Maar ook een voedselvergiftiging kan de oorzaak zijn. Extra opletten bij de bereiding en bewaring van het eten helpt de risico’s te beperken. Krijg je desondanks toch diarree, zorg dan dat je voldoende water blijft drinken zodat je niet uitdroogt.
Verstopping
Sommige mensen kunnen tijdens en na de feestdagen juist moeilijk naar het toilet. Om je spijsvertering op gang te helpen, en te houden, is het aan te raden om elke dag minimaal een half uur actief te zijn. Zorg er ook voor dat je voldoende vezels binnenkrijgt, zodat ook je darmen in beweging blijven.
Ik heb ook elk jaar weer een opgeblazen gevoel na zo’n uitgebreide maaltijd. Zoveel eten ben ik normaal niet gewend. Bedankt voor de nuttige tips!