Eten zonder vlees: hoe en waarom?

6
1536

Minder vlees eten. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het draagt ook bij aan een betere gezondheid. Lastig? Helemaal niet. Eten zonder vlees kan prima. Als je maar voldoende voedingstoffen binnenkrijgt.

Minder vlees eten. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het draagt ook bij aan een betere gezondheid. Lastig? Helemaal niet. Eten zonder vlees kan prima. Als je maar voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. En juist de voedingstoffen uit vlees zitten ook in plantaardige vleesvervangers. Maar waarom zou je het doen?

Vlees en milieu
Het milieu wordt meer belast door vlees, zuivel en vis, dan door eieren en soja. Dit is simpel te verklaren. Dieren hebben veevoer nodig om te kunnen groeien. Voor elke kilo vlees is twee tot zeven kilo plantaardig voer nodig. Voor de productie van vlees is veel meer water nodig dan voor de productie van bijvoorbeeld graan. Daarnaast kost de teelt van veevoer veel energie. Maisglutenvoermeel en sojahullen zorgen voor het meeste energieverbruik en de hoogste uitstoot van broeikasgassen. Dit betekent natuurlijk niet dat je een doorgewinterde vegetariër moet gaan worden. Maar iets bewuster omgaan met vlees en iets minder vlees eten draagt al bij aan een beter milieu en een betere gezondheid.

Vleesvervangers
Veel mensen vinden het lastig om een alternatief voor vlees te vinden. Smaakt een maaltijd wel lekker zonder vlees? Af en toe koken zonder vlees kan heel lekker zijn met onderstaande vleesvervangers.

Kant- en klare vleesvervangers
Het aantal kant- en klare vleesvervangers groeit in de supermarkten. Ze zijn snel en makkelijk klaar te maken. Maar de echte kookliefhebbers nemen hier natuurlijk geen genoegen mee. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden.

Peulvruchten
Kapucijners, linzen, bruine bonen en erwten zijn goed voor bij de warme maaltijd. Maar je kunt ze ook verwerken in een maaltijdsalade, eenpansgerecht of een maaltijdsoep.

Eieren
Een ei bij een warme maaltijd kan prima. Denk aan een omelet bij spinazie. Eet niet meer dan twee keer per week een ei.

Tahoe en tempé
Dit wordt gemaakt van sojabonen. Tahoe kun je bakken en verwerken in salades. Ook kun je het op brood eten. Tempé kun je bakken, koken of verwerken in salades. Je kunt de producten kopen in grote supermarkten of in een natuurvoedingswinkel.

Seitan
Dit is een eiwitrijk vegetarisch product. Het smaakt kruidig en heeft een vleesachtige structuur. Je kunt Seitan verwerken in de soep of bij de rijst, spaghetti en macaroni eten.

Bron: Voedingscentrum.nl

Door twee keer per week geen vlees te eten lever je een bijdrage aan het milieu. Onderstaande recepten helpen je daarbij.

Vegarecept: Bulgursalade met rucolapesto
Vegarecept: Geroosterde paprikasoep met muntyoghurt
Vegetarische lasagne
Vegetarische ovenschotel met blauwe schimmelkaas
Vegarecept: slank pistoletje gegrilde groenten

6 REACTIES

  1. Ik wordt al schijtziek van al die berichten die voeding relateren aan milieu !
    Ik denk NIET aan het milieu en ben een vervent vlees-eter, zoals de mens van nature is.
    Als je daar tegen bent en je gaat ‘vleesvervangers’ eten dan ben je helemaal niet goed wijs.
    En dan die ‘waarschuwing’ “Eet niet meer dan twee keer per week een ei”. Ik eet elke dag één of meerdere eieren en ik ben kerngezond.

    Mensen; leef je leven en laat je niks wijsmaken over van alles wat er mis kan zijn met voeding. Je weet toch zelf wel wat goed voor je is of niet. En trouwens; ieder mens is verschillend en reageert anders op voeding. Je voelt het zelf…

    Betuttelende bangmakerij, gewoon omdat ze graag met de (milieu)hype meelopen. BAH !

  2. @Ben “Je weet toch zelf wat goed voor je is”. Veel mensen niet, getuige de misstanden die nog gebeuren. De wetenschap weet ook veel nog niet, maar toch wel meer dan de gemiddelde loodgieter lijkt me.

    Je boosheid is een aardig staaltje jezelf voor de gek houden. Het is niet erg dat je besluit om elke dag vlees en eieren te blijven eten, het is nu eenmaal lekker en gewoontes verander je moeilijk. Maar accepteer dan ook de mogelijkheid dat dit wellicht slechter voor je is (inderdaad niet zeker omdat we allen anders zijn). Maar accepteer je eigen beslissing gewoon, dat is constructiever wetenschappelijke onderzoeken te ontkennen en jezelf boos maken en voor de gek houden.

    Ook het milieu is tuurlijk geen pietpraat. Het is redelijk simpel uit te rekenen dat het niet haalbaar is dat 6 miljard mensen elke dag vlees eten.

  3. Het is een zeer goed en duidelijk stukje. En ik probeer er ook zo veel mogelijk aan mee te doen om de bio-industrie niet te spekken.
    Seitan heb ik nog nooit van gehoord, maar ik zal zeker eens kijken of ik het kan vinden want het klinkt erg lekker!

    @Ben Waarom lees je dan nog steeds die berichten waar je schijtziek van word? Als jij je zo druk blijft maken om dingen waar jij het niet mee eens bent, is de kans groot dat je het nog met je hart krijgt 😉 Dat jij gewoon vlees blijft dooreten en geen mallemoer wil doen voor het miljeu en misschien belangrijker nog voor de leefomgeving voor jouw nakomelingen ( als je die hebt of nog op de aarde wil neerzetten ), moet je allemaal lekker zelf weten. Maar haal de mensen niet onderuit die wel om moederaarde en de levende schepselen daar op geven.

  4. @Kim: Tijd dat je The China Study leest. Het grootste onderzoek op het gebied van voedsel en ziekten ooit in de wereld ondernomen. Een NL’se versie komt binnenkort uit maar Op Amazon kan je de Engelse al bestellen. Een echte ‘eye openener’!

    @Ben: als je echt de persoon bent die je beschrijft hoe ben je dan in hemelsnaam op deze site terechtgekomen?

  5. ik moet lachen om respectloze mensen die alleen kijken naar zichzelf, en het nu. ze kijken niet naar wat hun gewoonte op de lange termijn voor hen zal betekenen. ieder moet het voor zichzelf weten. doe wat je denkt dat goed voor je is en/of goed voor je omgeving. Ben zorgt denk ik ook niet voor zijn plantjes in de vensterbank of tuin? en vast niet voor een hond of kat of ander huisdier. zijn milieu doet er kennelijk niet toe. ik vraag me af uit welk milieu zo iemand eigenlijk komt;)

  6. De mens is van nature geen vleeseter, we leven niet meer in de prehistorie!
    Je wordt eerder schijtziek van vleeseten, let daar maar eens op.
    Vlees eten is onbeschaafd, wacht maar tot je de consequenties zelf voelt. Dan zul je niet meer zo hard roepen, op dit medium en elders..
    Gelukkig ben jij niet de norm Ben..Gr.
    Een gezonde vegetariër.