Als je op vakantie gaat naar een tropisch land bestaat de kans dat je een infectieziekte oploopt. In sommige tropische landen is het slecht gesteld met de hygiëne. Maar ook in landen dichterbij huis, zoals Bulgarije, Kroatië en Turkije kan een infectieziekte als Hepatitis A en tetanus voorkomen.
Om een ziekte te voorkomen is het verstandig om je voor vertrek te laten vaccineren. Vaccinaties beschermen ons lichaam tegen ‘vreemde’ ziekteverwekkers.
Uit onlangs onderzoek van de GGD blijkt dat bijna de helft van de vakantiegangers onvoldoende beschermd is op reis. Een extra bescherming op reis is van groot belang wanneer de sanitaire voorzieningen flink onder de maat zijn. Alleen letten op wat je eet en drinkt is onvoldoende.
Moment van vaccinatie
Het is verstandig om je ongeveer vier tot zes weken voor vertrek te laten vaccineren. Ga je naar een verre bestemming dan moet je je vaak nog eerder laten beschermen tegen infectieziekten. Er zijn ook vaccins die kort voor vertrek gegeven kunnen worden. Heb je meerder vaccinaties nodig? In de meeste gevallen kun je ze tegelijk halen. De geldigheidsduur van een vaccinatie bedraagt vaak meerder jaren.
Kinderen en vaccinatie
Ook kinderen moeten zich extra laten beschermen als ze op reis gaan naar een verre bestemming. Controleer voordat u vertrekt of jouw kind alle basisvaccinaties heeft gehad en laat je bij de GGD informeren of je kind extra vaccinaties nodig.
Kosten vaccinatie
De kosten van de vaccinaties verschillen per ziekenhuis of GGD. Sommige vaccinaties kunnen gedeeltelijk of geheel worden vergoed. Vraag dit na bij je verzekeringsmaatschappij.
Laat je bij de GGD bij jouw in de buurt goed voorlichten welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reisbestemming. Het kan voorkomen dat je jaren geleden voor dezelfde reis geen vaccin nodig had, maar nu wel.
Meer maatregelen
Naast het halen van een vaccinatie kun je meer voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op een infectieziekte te voorkomen. Het is verstandig om geen leidingwater te drinken, of het leidingwater ongeveer tien minuten te koken. Vermijd ijsblokjes in je drinken. Gebruik ook geen leidingwater tijdens het poetsen van je tanden. Koop niet zomaar voedsel op straat. Zorg dat ijsjes verpakt zijn en vermijd schepijs en rauw vlees. Tot slot is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen met zeep, voldoende te drinken en fruit van tevoren goed te wassen en te schillen.