Dieet is geen oplossing voor overgewicht kinderen

0
1761

Kinderen die caloriearm voedsel, lees ‘dieetvoeding’, voorgeschoteld krijgen om overgewicht te voorkomen, lopen toch het gevaar om later te dik te worden. Onderzoek toont aan dat gezonde, uitgebalanceerde voeding met voldoende calorieën waarschijnlijk ook beter is voor kinderen dan voeding die weinig energie bevat. Zij maken op deze manier geen verkeerde associaties en leren minder gemakkelijk verkeerde eetgewoonten aan.

Overgewicht bij kinderen

Overgewicht bij kinderen is langzamerhand geen uitzondering meer. Zie ook onze artikelen ‘Kinderen met overgewicht‘ en ‘Peuters en kleuters eten niet gezond‘. Veel ouders maken zich zorgen dat ook hun kind te dik kan worden, met als gevolg dat in de opvoeding allerlei maatregelen worden genomen om het gewicht van het kind in de hand te houden. Ze melden hun kroost aan bij de voetbalvereniging, televisie kijken wordt beperkt en de zakken chips en snoep blijven in de supermarkt. Sommige ouders gaan met goede bedoelingen nog een stap verder en geven hun kind voornamelijk caloriearme voeding. Toch is dieetvoeding geen betrouwbare manier om te voorkomen dat het kind te dik wordt.

Caloriebeperking bij kinderen werkt averechts
Uit een onderzoek van de University of Alberta in Canada blijkt dat caloriebeperking juist averechts werkt. Kinderen leren namelijk om op basis van smaken energierijk voedsel van energiearm voedsel te onderscheiden. Door de herkenning van een bepaalde smaak weten zij aan hoeveel voeding zij genoeg hebben. Indien zij echter van jongs af aan alleen maar energiearme voeding krijgen, zullen zij later moeite hebben met het herkennen van voeding waar juist veel energie in zit. Deze kinderen zullen dan de neiging hebben om hier te veel van te eten, met als gevolg dat ze toch te dik worden.

Advies voor kinderen met overgewicht
De onderzoekers stellen daarom op grond van de resultaten dat gezonde, gebalanceerde voeding met voldoende calorieën waarschijnlijk ook beter is voor kinderen dan voeding die weinig energie bevat. Zij maken op deze manier geen verkeerde associaties en leren minder gemakkelijk verkeerde eetgewoonten aan. Kortom, dieetvoeding is niet altijd de oplossing voor overgewicht.