Fitness Apps werken vaak niet

0
668

Wil je wat strakker in je vel zitten, of een marathon lopen? Er zijn een hoop apps (software applicaties) verkrijgbaar die beloven je daarbij te helpen. Maar zijn deze apps wel effectief?

Wil je wat strakker in je vel zitten, of een marathon lopen? Er zijn een hoop apps (software applicaties) verkrijgbaar die beloven je daarbij te helpen. Maar zijn deze apps wel effectief? Onderzoekers van de Brigham Young University in Utah besloten de proef op de som te nemen en analyseerden 127 populaire fitness apps. Ze keken of deze apps de gebruiker echt konden overtuigen om hun leefstijl aan te passen.

De meeste apps hielpen de gebruiker uiteindelijk niet echt gezonder te gaan leven. De oorzaak was dat de apps niet gebaseerd waren op bewezen wetenschappelijke theorieën over gedragsverandering. Onderzoeksleidster Sarah Van Wagenen zegt dat de meeste fitness apps niet goed zijn aangepast aan de gebruiker. “De meerderheid vraagt niet naar leeftijd, lengte, gewicht en de basis informatie over de gezondheid van de gebruiker,” aldus Van Wagenen. “Je schrijft je gewoon in en ze geven je een programma en wat advies dat gebaseerd is op algemene aanbevelingen.”

Puntensysteem

De onderzoekers maakten een scoresysteem waarbij ze de apps punten gaven op onderwerpen zoals motivatie, sociale betrokkenheid, het afleggen van verantwoording door de gebruiker en het bijhouden van het gedrag van de gebruiker door de app. Dit zijn volgens de onderzoekers de kenmerken van een effectief programma om je gedrag te veranderen. In totaal waren er 100 punten te verdienen. Het beste programma dat getest werd, verdiende 28 punten. De gemiddelde score was 10. Er is dus duidelijk ruimte voor verbetering, aldus Van Wageningen.

Deel van het probleem is dat er geen overleg is tussen app ontwikkelaars en de sociale wetenschappers die gedragsverandering bestuderen. De meeste ontwikkelaars hebben geen achtergrond in de gezondheidszorg of in psychologie. Het is niet zo dat de ontwikkelaars de informatie over gedragsverandering niet willen leren en gebruiken, maar volgens Brian Wang, de oprichter van het bedrijf achter de app Fitocracy, gaat de digitale wereld zo snel dat er gewoon geen tijd is om de wetenschappelijke literatuur te bestuderen of experts te raadplegen.

Een complete app

Volgens Wang is het succes van zijn app te danken aan de sociale factor. Mensen kunnen door zich in te schrijven in contact komen met anderen die hetzelfde doel voor ogen hebben. Zo kunnen ze elkaar steunen, en hebben ze het gevoel deel te zijn van een groep. Maar Van Wagenen merkt op dat sociale betrokkenheid slechts één van de hulpmiddelen is voor een effectieve verandering van het gedrag. Volgens haar is Wang’s app goed voor mensen die al besloten hebben gezonder te gaan leven, maar trekt het geen mensen over de streep die nog twijfelen. Een app die helpt bij het calorieën tellen daarentegen mist weer de sociale factor, waardoor mensen snel interesse verliezen door gebrek aan steun.

Van Wagenen zegt wel dat de apps de laatste tijd beter zijn geworden. Er komen veel nieuwe apps bij, die steeds een stapje verder zijn dan de vorige. Ook maken sommige apps gebruik van crowd sourcing, waarbij een grote groep mensen ideeën levert. Zo komen de ontwikkelaars vanzelf op effectievere manieren om mensen te bewegen hun leven gezonder te maken.