De laatste tijd zijn er allemaal positieve effecten van groene thee bekend geworden. Zo helpt het bijvoorbeeld bij afvallen en het verlagen van cholesterol, en zit het vol anti-oxidanten die je lichaam helpen zuiveren. Nu stelt een nieuw onderzoek in Molecular Nutrition & Food Research dat groene thee ook veel goeds kan doen voor het geheugen en het ruimtelijk bewustzijn.
Yun Bai, onderzoeker aan de ‘Third Military Medical University’ in het Chinese Chongqing zei: “Groene thee is over de hele wereld een populaire drank. Er is veel wetenschappelijke aandacht voor het gebruik van groene thee tegen hart-en vaatziekten, maar nu is er steeds meer bewijs dat de chemische eigenschappen van de thee ook invloed hebben op de celprocessen in onze hersenen.”
EGCG helpt bij aanmaak hersencellen
In het onderzoek concentreerden de onderzoekers zich op het stofje EGCG dat in groene thee zit. Het is een organische chemische stof, dat betekent dat het reageert met andere stoffen. De onderzoekers zeggen dat het kan beschermen tegen de achteruitgang van de gezondheid die samenhangt met ouder worden.
Bai vervolgde: “Wij stellen dat EGCG de hersenfuncties kan verbeteren doordat het invloed heeft op de aanmaak van neuronen, een proces dat neurogenesis wordt genoemd.” Neuronen worden vooral aangemaakt in de hippocampus, het deel van de hersenen dat informatie doorgeeft van het korte-termijn geheugen naar het lange-termijn geheugen. Bij oudere mensen neemt de aanmaak van deze neuronen af, waaroor het moeilijker wordt om dingen op de korte termijn te onthouden.
Groene thee voor beter geheugen
De onderzoekers ontdekten dat EGCG helpt bij het aanmaken van neuronen. Dit onderzochten ze bij muizen. Deze konden met een verhoogde dosis EGCG sneller de weg vinden in een doolhof dan de groep muizen die geen EGCG kregen. Hun geheugen en ruimtelijk bewustzijn waren dus beter.
Groene thee verkleint ook het risico op slokdarmkanker, vertraagt de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, verlicht symptomen van depressie en houdt de huid mooi door rimpels tegen te gaan. Ook loop je door vaak groene thee te drinken minder kans op een hoge bloeddruk en hebben diabetici er voordeel bij omdat het drinken van groene thee de bloedspiegel langer laag houdt nadat je iets eet.
Bron: Onderzoek gepubliceerd in Molecular Nutrition & Food Research



