Welke gezondheidsklachten spelen in de herfst vaker op?

0
1337
vrouw verkouden

Ah, de herfst! Het seizoen van kleurrijke bladeren, gezellige truien en pompoenkoffies. Maar ook het seizoen waarin sommige gezondheidsklachten vaker de kop op lijken te steken. Waarom ervaren sommige mensen eigenlijk meer gezondheidsproblemen in dit seizoen?

Waarom de herfst een uitdagende tijd kan zijn voor je gezondheid

De overgang van zomer naar herfst brengt meer met zich mee dan alleen een verandering in het weer. De dagen worden korter, er is minder zonlicht en de lucht wordt droger. Dit alles kan een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van bepaalde gezondheidsklachten. De lagere luchtvochtigheid bijvoorbeeld, kan droge ogen en huid veroorzaken. Minder zonlicht betekent minder vitamine D, wat weer invloed heeft op je humeur en immuunsysteem.

Ademhalingsklachten

Waar de zomerperiode vaak gekenmerkt wordt door hooikoortsklachten, verschuift in de herfst de focus naar andere ademhalingsproblemen. Denk aan verkoudheid, griep of verergering van astma. De oorzaak? Mensen brengen meer tijd binnenshuis door, waardoor virussen makkelijker worden overgedragen. Daarnaast kan de drogere lucht de luchtwegen irriteren, wat droge ogen kan veroorzaken, maar vooral voor mensen met astma of bronchitis kan dit een groter probleem zijn. Ook het weer opstarten van de verwarming kan stof en allergenen in huis losmaken, wat klachten kan veroorzaken.

Gewrichts- en spierpijn

Je hebt het vast wel eens gehoord: “Ik voel een weersverandering in mijn botten”. Hoewel dit wat overdreven klinkt, hebben sommige mensen daadwerkelijk last van gewrichts- of spierpijn als het weer omslaat. De lagere temperaturen en luchtvochtigheid kunnen invloed hebben op de bloedcirculatie, waardoor klachten zoals artritis kunnen verergeren. Ook is het gebrek aan lichaamsbeweging – omdat mensen minder geneigd zijn om buiten te sporten als het kouder wordt – een veelvoorkomende oorzaak van toenemende pijnklachten in de herfst.

Seizoensgebonden stemming

De herfst is ook de tijd waarin seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) voor veel mensen opduikt. Dit is een type depressie dat in een specifiek seizoen optreedt, vaak de herfst of winter. De afname van zonlicht heeft een invloed op de productie van serotonine, een neurotransmitter die je humeur reguleert. Het is dus niet verrassend dat mensen met SAD vooral in de herfst en winter symptomen ervaren.

Door een combinatie van minder zonlicht, drogere lucht en het feit dat mensen meer tijd binnenshuis doorbrengen, kunnen diverse klachten ontstaan of verergeren. Het is dus zaak om bewust te zijn van de seizoensgebonden risico’s en waar mogelijk preventieve maatregelen te nemen, zoals het innemen van vitamine D of het gebruik van een luchtbevochtiger. Maar vergeet ook niet te genieten van wat de herfst te bieden heeft, van herfstwandelingen tot knusse avonden bij de open haard.