Hoe gezond is koolzuur in frisdrank?

0
5480

Frisdrank is een van de populairste dranken. We weten inmiddels dat al dat suiker in frisdrank niet gezond voor ons is. Daarom is bijna alles suikervrij te verkrijgen. Maar hoe zit dat met de impact van koolzuur? Wie de verleiding van deze heerlijke sprankelende bubbels met moeite kan weerstaan is niet ongezond bezig. En dat is een lekkere conclusie aan de vooravond van de zomermaanden!

Koolzuur en gebit

Het is algemeen bekend dat frisdrank niet goed voor je gebit is, maar komt dit juist door de suikers die het drankje zoet maken of is het de aanwezige koolzuur? Om de prik zelf in frisdrank hoef je je geen zorgen te maken dat het slecht voor je tanden is. Koolzuur is een zwak zuur, dus dat heeft een minimale invloed op je gebit. Het drinken van mineraalwater met koolzuur veroorzaakt geen erosie aan de tanden of het tandglazuur. Om het ingrediënt koolzuur an sich hoef je je dus geen zorgen als je naar de tandarts moet.

Schadelijke sterke zuren

De grote boosdoener in frisdrank zijn de toegevoegde suikers en de sterke zuren zoals citroenzuur (E330) of fosforzuur (E338) die erin zitten. Dit zorgt ervoor dat het verfrissende drankje toch echt niet goed voor je tanden is. Ook suikervrije frisdranken zitten nog vol sterke zuren die kunnen zorgen voor tanderosie en gaatjes.

Toch is frisdrank niet meer weg te denken uit ons levensbeeld. Maar hoe kun je nou verantwoord blijven genieten van deze heerlijke dorstlessers? Spoel je mond na het nemen van de frisdrank met water of wissel je drankje af met slokjes water er tussendoor. Nog een tip om je tanden te beschermen is om een uur te wachten met tandenpoetsen na het drinken.

Waar zit koolzuur in?

Koolzuur wordt niet alleen in frisdrank gebruikt, maar ook in bier en champagne. De priksensatie van deze dranken maken het drankje juist zo lekker. Wat is een cool biertje zonder dat je die prik ervaart?  En wat maakt een sierlijk glas met bruisende campagne nou bijzonder als je de bubbels weg zult laten. Koolzuur is naast de smaak ook een sierwaarde van een drankje.

Koolzuur hulpmiddel om af te vallen?

Fijn om te weten dat koolzuur in frisdranken niets met het gebit doet, maar hoe zit dat met de gevolgen voor de rest van ons lichaam? Is koolzuur – net als suiker – bijvoorbeeld een dikmakertje?

Om hierachter te komen, kun je heel gemakkelijk zelf de proef op de som nemen: neem voor een maaltijd eens twee glazen frisdrank. Je eetlust zal er waarschijnlijk minder door worden. Hoe meer koolzuur er in het drankje zit, hoe meer verzadigd gevoel dat het kan geven. Dat kun je een positieve draai geven door mineraalwater met koolzuur voor en tijdens een maaltijd te drinken. Hierdoor kan koolzuur zelfs bijdragen aan een gezonde levensstijl. Frisdrank heeft daarentegen weer als nadeel dat het drankje zelf al veel kilocalorieën bevat.

Uiteindelijk geldt voor alles: geniet maar gebruik met mate. Maar met een verantwoord gebruik kun je genieten van elk koolzuurhoudend drankje wat je deze zomer op het terras bestelt.