Het mineraal kalium is tamelijk bekend. Toch weet lang niet iedereen wat het precies is. Waar zit kalium in en hoeveel heb je er van nodig? Kan je een teveel of een tekort aan kalium hebben?
Kalium
Kalium regelt samen met natrium en chloor de bloeddruk en de vochtbalans in ons lichaam. Kalium kan de bloeddruk verlagen en bescherming bieden tegen hartritmestoornissen. Ook maakt kalium het samen met natrium mogelijk dat de spieren zich kunnen samentrekken en zenuwprikkels door het lichaam geleid worden. Kalium is dus belangrijk voor het functioneren van het menselijk lichaam.
Voeding
Kalium komt in veel van onze voedingsmiddelen voor. Vlees, brood,
aardappelen, fruit, melk, groente en noten bevatten kalium. Bij groenten
en aardappelen gaat het kalium wel verloren als deze in veel water
worden gekookt.
Overschot
Je kan een kaliumoverschot krijgen als je nieren niet goed
functioneren. Er is weinig bekend over de gevolgen van een overschot aan
kalium. Via voeding te veel kalium opnemen is eigenlijk ook niet
mogelijk. Als je last hebt van diarree of heftig braken kan een tekort
aan kalium ontstaan. Door een kaliumtekort krijg je minder eetlust,
worden je spieren zwakker en voel je je lusteloos. In overleg met je
huisarts kan je kaliumtabletten gaan slikken om het tekort aan te
vullen. Ook kan je meer fruit, groente en aardappelen gaan eten.
Een belangrijk statement dat ik mis: plastabletten kunnen zorgen voor een groot tekort aan Kalium!! Ik heb het onlangs meegemaakt: spierkrampen, ernstig vermoeid, zeer bevattelijk voor virusinfecties.
Beetje vaag stukje. Nergens wordt aangegeven vanaf welk niveau sprake is van een te veel of tekort. En dan nog! Metingen zijn altijd incidenteel, d.w.z. onderhevig aan allerlei invloeden die de ene keer weer anders zijn dan de andere. “Via voeding teveel kalium opnemen is eigenlijk ook niet mogelijk”, wordt gesteld. Tja, langs welke weg komt een teveel aan kalium dan ons lichaam binnen????
Of wordt een teveel direct weer afgevoerd? Mijn bloed wordt regelmatig onderzocht en zo bleek dat op 5 mei en 30 september in 2013 mijn kaliumgehalte ineens gestegen was van 4,9 naar 5,3 resp. 5,4. De huisarts dacht dat eventueel een flinke consumptie van tomaten hieraan debet zou kunnen zijn. Die eet ik inderdaad graag. Op 2 december 2013 was het kaliumgehalte weer gezakt naar 4,6 en negen dagen later zelfs naar 4,4, zonder dat ik iets had gewijzigd in mijn voedselpakket.
O ja, er werd ook gezegd dat er wel eens foutjes worden gemaakt in het laboratorium. Kortom, niets aan de hand dus. Ik denk dat je pas van kaliumtekort dan wel overschot kunt spreken na een lange periode van meten op bij voorkeur altijd hetzelfde tijdstip van dezelfde dag in de week.