Zo krijg je minder vet binnen: 6 praktische tips

1
1509

Bij een gezond voedingspatroon horen ook vetten. Vet is namelijk een belangrijke bron van energie, vitamine A, D en E en essentiële vetzuren.

Maar vet eten wordt gezien als risicofactor voor het krijgen van overgewicht. Overgewicht vergroot weer de kans op kanker of diabetes type 2. Moeten we nu alle vetten vermijden? Nee. Beperk de hoeveelheid verzadigd vet en transvetten. Maar zorg ervoor dat je wel voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt.

Simpelweg kan gesteld worden dat onverzadigde vetten in de basis gezond zijn, omdat ze hart- en vaatziekten kunnen voorkomen en onmisbaar zijn bij de opbouw van cellen in het lichaam.

Een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen met gezonde (onverzadigde) en ongezonde (verzadigde) vetten:

Onverzadigd:

• Plantaardigde oliën en producten gemaakt van plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kuipjes margarine, halvarine, vloeibare bak en braadproducten, vloeibaar frituurvet en mayonaise;

• Vette vis, zoals zalm haring en makreel;

• Noten en pinda’s, zoals amandelen, cashewnoten, pinda’s.

Verzadigd:

• Volle zuivelproducten (volle melk);

• Room;

• koekjes en gebak (maar ook croissants);

• Chocolade;

• Snacks;

• Ijs;

• Kokosmelk, kokosolie;

• Vette vleessoorten zoals worst en spek.

Het is verstandig om bij het kopen van voedingsproducten goed naar het etiket te kijken, hierop staat het percentage verzadigd en onverzadigd vet aangegeven. Een teveel aan vet of het nu gaat om verzadigd of onverzadigd vet is ongezond. Matig daarom je vetconsumptie altijd. Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20 en 40 procent van de energie uit vet.

Hieronder een aantal praktische tips om niet teveel vet binnen te krijgen:

1. Laat braadvet of olie eerst goed heet worden tijdens het koken. Het product dat je bakt neemt anders teveel vet op.

2. Verwijder zichtbaar vet van vlees voordat je het gaat bereiden.

3. Vervang room en crème fraîche door yoghurt of magere varianten.

4. Heb je zelf bouillon gemaakt? Schep dan het laagje vet dat op de bouillon drijft eraf.

5. Gebruik een pan met een antiaanbaklaag of een grillpan. Je hebt dan minder braadvet of olie nodig.

6. Gebruik eens ricotta of cottagecheese voor gerechten in plaats van ‘gewone’ kaas.

Lees ook:

Maakt vet je dik?

Zo kom je van een suikerverslaving af

Stiekem eten: 5 tips om de verleiding te weerstaan

1 REACTIE

  1. Beetje kort door de bocht weer, al die chemische kuipjes vol E nummers en troep. Enkelvoudige verzadigde vetten zijn, met mate, helemaal niet slecht en ik zie nergens olijfolie staan.

    Meet groenten eten en onbewerkte spullen. Al die jaren dat roomboter werd gebasht zaten die Unileverkuipjes afgevuld met tot 50% transvet.

    Lees Mary J Enig, wetenschapper die alle onderzoeken over vet op een rijtje heeft gezet!