Roken in auto zorgt voor fijnstof boven veiligheidslimiet

0
1596

Zelfs als mensen met het raam open of de airco aan in de auto een sigaret roken creëren ze luchtvervuiling in de auto zelf die boven de veiligheidslimiet van de World Health Organisation ligt. Dit is de conclusie van Schotse wetenschappers, die tijdens 85 autoritten metingen verrichtten. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Tobacco Control.

Deze bevindingen zijn vooral belangrijk omdat kinderen op de achterbank meeroken als de bestuurder een sigaret opsteekt. Kinderen zijn extra gevoelig voor meeroken, omdat ze sneller ademhalen en dus meer fijnstof binnenkrijgen. Ook is hun afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld. Ten derde kunnen zij zichzelf niet beschermen tegen meeroken, en is het aan de overheid om het risico voor deze kinderen te verkleinen. In Nederland is roken met een kind op de achterbank officieel toegestaan.

Fijnstof door sigarettenrook

Met een meetapparaartje dat aan de achterbank van de auto werd bevestigd, hielden de onderzoekers gegevens bij van verschillende autoritten die in duur variëerden van 10 minuten tot een uur. In 49 van de 85 autoritten rookten de bestuurders één tot vier sigaretten. Gedurende de ritten waarbij gerookt werd, was het gemiddelde fijnstofgehalte op de achterbank 85µg/m3 (85 microgram per kubieke meter). Dit is meer dan drie keer hoger dan de 25µg/m3 die door de WHO als gezondheidslimiet wordt aangegeven. Zelfs als de bestuurder maar één sigaret rookte en het raam helemaal open had, werd het limiet nog overschreden.

Rokers versus niet-rokers

Door de bevindingen laaide in Groot-Brittannië de discussie weer op of roken met kinderen in de auto verboden moet worden. Simon Clark, de woordvoerder van de rokerslobby Forest, zegt dat de meeste mensen toch al niet roken als hun kinderen in de auto zitten, dus dat een wettelijk verbod overbodig is. Bovendien zegt hij dat deze stap waarschijnlijk zal leiden tot een verbod om in huis te roken, wat hij in strijd vindt met de privacywetten en burgerrechten.

De wetenschappers denken hier anders over: “Wij geloven dat er wetgeving nodig is om het roken in auto’s in het bijzijn van kinderen te verbieden”. Er wordt geschat dat passief roken jaarlijks bij 20.000 kinderen een infectie aan de luchtwegen veroorzaakt en in 200 gevallen verantwoordelijk is voor bacteriële meningitis. Ook wordt geschat dat er door meeroken jaarlijks 40 baby’s vroegtijdig overlijden.

Bron: BBC