Nederlandse groente en fruit is het schoonst. Dat concludeert de Consumentenbond uit de nieuwste cijfers van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Groente en fruit uit Nederland bevatten de minste gifresten in vergelijking met producten uit de rest van de EU en daarbuiten.
Nederlandse
groente en fruit is het schoonst. Dat concludeert de Consumentenbond uit de
nieuwste cijfers van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).
Groente en fruit uit Nederland bevatten de minste gifresten in vergelijking met
producten uit de rest van de EU en daarbuiten.
De Consumentenbond analyseerden de metingen van 2009 en 2010. In deze periode
onderzocht de nVWA ongeveer 8000 groente- en fruitmonsters.
Van de groente- en fruitmonsters uit Nederland overschreed slechts 1,2% de
wettelijke norm. Dat zijn ongeveer 6 op 500. Maar bij producten van buiten de
EU lag dit percentage een stuk hoger. Vooral in India, zo’n 205 op de 500
Indiase producten bevatten te veel bestrijdingsmiddelen. Het gaat vooral vaak
mis met pepers, broccoliachtige groenten en erwten (waaronder ook peultjes en
sugar snaps vallen). Bloemkool, rode- en witte kool, ijsbergsla en
rode bieten daarentegen waren vrijwel vrij van gifresten. Datzelfde gold voor
kiwi’s, peren en perziken.
Jaarlijkse Gifmeter
Vorig jaar bleek uit de jaarlijkse Gifmeter van Vereniging Milieudefensie,
Stichting Natuur en Milieu en Foodwatch, dat kiwi het schoonste fruit is. Ook kwam naar voren dat druiven, komkommers en peren de meest vervuilde producten
zijn. De bloemkool, rode biet en kiwi kwamen het beste uit de bus.
Resten van bestrijdingsmiddelen zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Gifresten maken mensen vatbaarder voor kanker, kunnen het zenuwstelsel aantasten en hebben een nadelig effect op de ontwikkeling van jonge kinderen.