Bijna één op de drie Britse cafés, restaurants of
koffiehuisjes serveert onhygiënisch ijs. Ze brengen hiermee de gezondheid van
klanten in gevaar. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.
Onderzoekers voerden verschillende tests uit op ijs, ijsmachines en
gebruiksvoorwerpen op maar liefst 88 locaties. Dertig procent van het ijs, de
ijsmachines en gebruiksvoorwerpen vertoonden sporen van slechte hygiëne. Dit onderzoek werd gedaan nadat uit een recent rapport blijkt dat het aantal
mensen die kampen met buikpijn met 50 procent is toegenomen sinds 1990.
Moeilijk te reinigen
Het grote probleem met ijs is dat de machines moeilijk te reinigen zijn.
De Health Protection
Agency (HPA) zegt: ‘Dertig procent van de ijsmonsters bleek een hoog niveau
van de coliform bacterie te hebben.’
De coliform bacterie behoort
tot een groep micro-organismen die normaliter gevonden worden in menselijke
uitwerpselen en in de uitwerpselen van andere warmbloedige dieren en in
oppervlaktewater. Drinkwater dient altijd vrij te zijn
van de coliform bacterie.
‘Drie monsters bevatten zelfs een zorgwekkend niveau van enterokokken en in op één
monsters was de E.coli bacterie gevonden. Zowel enterokokken en E.Coli kunnen
in het maagdarmkanaal van mens en dier worden gevonden en kan een indicatie
zijn van fecale verontreinig (verontreiging door ‘poepbacteriën’ van menselijke
of dierlijke herkomst).’
Het patroon van
de verontreiniging is waarschijnlijk kenmerkend voor
de hele horeca, volgens de onderzoekers.
Eerder onderzoek in de VS heeft geconstateerd dat ijsmachines in
fast-foodrestaurants en cafés die door klanten worden gebruikt in plaats van
door het personeel meer kans hebben om besmet te zijn met gevaarlijke
bacteriën.
Judith Tapper van HPA zegt: ‘De belangrijkste manier om ervoor te zorgen dat ijs
geschikt is om te gebruiken in eten en drinken is door water van een veilige
bron te gebruiken en alle machines en gebruiksvoorwerpen regelmatig grondig te
reinigen.’
‘Eigenaars moeten ervoor zorgen dat
het water in ijsmachines vers is en niet te lang blijft staan. Water kan ‘slecht’
worden na verloop van tijd en dat geldt ook voor ijs’, aldus Tapper.