Nu echt stoppen met roken

2
3138

Stoppen met roken is al jaren één van de meest voorkomende goede voornemens. Het is tevens ook één van de lastigste voornemens. Hoe zorg je er nu voor dat jouw stoppoging wel een succes wordt, en bovenal blijft?

Feiten

Misschien helpt het om te beginnen met een aantal redenen waarom je vooral niet zou moeten roken. Allereerst brengt roken een flink aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo bevordert het onder andere het optreden en verergeren van hart- en vaatziekten en diverse kankersoorten. Daarnaast leven rokers vaak ook ongezonder op andere gebieden. Zo hebben zij bijvoorbeeld vaker last van overgewicht. Ook het uiterlijk van een roker moet het ontgelden. Veel roker gaan er niet alleen ongezonder, maar ook ouder uitzien. Bovendien wordt roken sociaal gezien ook steeds minder geaccepteerd.

Verslaving

Al met al genoeg redenen dus om te stoppen met roken. En eerlijk gezegd wist je natuurlijk al dat roken ongezond voor je is. Maar waarom blijven we het dan toch massaal doen? Dat komt doordat de stof nicotine een plezierig gevoel geeft in je hersenen, en daardoor sterk verslavend is. Je lichaam raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed. Door de afbraak van nicotine krijgt je lichaam elke keer weer behoefte aan een nieuwe dosis nicotine.

Stoppen met roken

Per jaar worden er zo’n miljoen stoppogingen gedaan. Toch is gemiddeld slechts vijf procent van alle stoppogingen succesvol. Uit onderzoek is gebleken dat een gecombineerde aanpak van hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters of lasertechniek, en persoonlijke begeleiding de slagingskans sterk vergroten.

Sinds 1 januari 2011 wordt stoppen met roken vergoed door de zorgverzekeraars. Het gaat hierbij om nicotine vervangende middelen of medicijnen die helpen bij het stoppen met roken. Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

– Nicotine vervangende middelen of medicijnen die helpen bij het stoppen met roken worden alleen vergoed als je tegelijkertijd ook een persoonlijk begeleidingsprogramma volgt.

– Er wordt één poging per jaar vergoed. Mocht het de eerste keer niet lukken, dan mag je het uiteraard vaker proberen, maar dit moet je dan zelf bekostigen.

– Het wordt alleen vergoed als je meer dan tien sigaretten per dag rookt.

– Het kan zijn dat de kosten bij je eigen risico wordt opgeteld. Dit verschilt per zorgverzekeraar, dus laat je goed informeren.

2 REACTIES