Vier manieren van trainen; welke past bij jou?

1
3368
Manieren van trainen

Bij fitnessoefeningen kan onderscheid gemaakt worden tussen vier verschillende manieren van trainen, namelijk: droog, massa, kracht en combinatie. Zo richt je je met ene manier meer op het lichaamsvet, terwijl je met de andere manier juist ervoor zorgt dat je sterker wordt. Ontdek welke manier van trainen bij jou past.

Droog

Bij droog trainen ben je voornamelijk bezig lichaamsvet te verbranden en je traint om spieren beter tot uiting te laten komen. De training is er niet op gericht om de spieren groter te maken, maar om de spieren te verbeteren. Met relatief lichte gewichten worden bij deze training veel herhalingen gemaakt. De oefeningen worden in hoog tempo en zonder rustperiodes uitgevoerd. Hierdoor wordt lichaamsvet optimaal verbrand. Om blessures te voorkomen, moet bij dit soort oefeningen wel altijd goed op de houding gelet worden. Ter ondersteuning van de training met gewichten zijn hardlopen, fietsen, zwemmen en andere vormen van cardio goed geschikt.

Massa

Massa trainen houdt in dat je traint om je spieren groter te laten worden. Het gaat hierbij om de omvang van je spieren. Bij de trainingen train je met relatief zware gewichten en weinig herhalingen. Ook worden deze oefeningen in een laag en gecontroleerd tempo uitgevoerd. Tussen de oefeningen zit steeds een korte pauze van maximaal twee minuten. Door deze manier van trainen worden reserves van het lichaam omgezet in spiermassa. Ook hierbij moet weer goed op de houding gelet worden om blessures te voorkomen. Cardio zoals hardlopen, fietsen en zwemmen zijn hierbij niet geschikt. Deze zorgen ervoor dat reserves van het lichaam worden verbrand. Deze kunnen dan niet meer worden omgezet in spiermassa.

Kracht

Bij deze manier van trainen train je je lichaam om sterker te worden. Met zware gewichten worden weinig herhalingen gemaakt. De oefeningen doe je zowel explosief met veel herhalingen als gecontroleerd. Hierdoor train je voornamelijk op kracht. Tussen de oefeningen kan je een pauze van enkele minuten houden. Om blessures te voorkomen, moet goed op de houding gelet worden. Om de krachttraining te ondersteunen, moet je niet te veel cardio doen. Hardlopen, zwemmen en fietsen zorgen ervoor dat reserves worden verbrand en je lichaam minder energiebronnen aan kan spreken.

Combinatie

Bij een combinatietraining train je zowel op spierdefinitie, spiermassa en kracht. Met deze trainingswijze kun je niet dezelfde resultaten bereiken als met een gericht, individueel trainingsdoel. Het is echt een combinatiedoel. Bij deze manier van trainen wordt elke oefeningen deels met lichte gewichten en veel herhalingen als met zware gewichten en weinig herhalingen uitgevoerd. Hierbij varieert het tempo. Tussen de oefeningen door kan steeds maximaal twee minuten rust genomen worden. Bij een combinatietraining kan deels cardio toegepast worden. Hierdoor worden lichaamsreserves deels verbrand.

1 REACTIE