Zo krijg je mooi haar

0
2500

De basis van mooi haar komt van binnenuit. Onze haren zijn namelijk een afspiegeling van onze gezondheid. Mooi haar begint dus bij een gezond leven. Ook de conditie van je hoofdhuid en diens talgklieren zijn erg belangrijk.

De basis van mooi haar komt van binnenuit. Onze haren zijn namelijk een afspiegeling van onze gezondheid. Mooi haar begint dus bij een gezond leven. Ook de conditie van je hoofdhuid en diens talgklieren zijn erg belangrijk.

Haren worden in je hoofdhuid gemaakt. De cellen die dit doen delen zich elke twaalf uur en duwen zich langzaam naar buiten. Als deze cellen eenmaal buiten de hoofdhuid gekomen zijn, worden de cellen hard. Het haar bestaat uit dode, verharde cellen met daarover een gezonde glanzende en vettige laag.

Haarverlies

Gemiddeld heb je zo’n 100.000 tot 150.000 haren op je hoofd, afhankelijk van je haartype. Elke dag verlies je zo’n 150 haren en dat geeft helemaal niets. Doorgaans wordt al het haarverlies namelijk weer aangevuld. Je haar groeit iets meer dan een centimeter per maand. Bij de verloopt dit proces wat sneller dan bij de ander.

Zoals gezegd zijn je haren een afspiegeling van je algehele gezondheid. Wat je eet kan dus grote invloed hebben op de gezondheid van je haar. Door middel van de juiste voeding kun je ervoor zorgen dat je haar weer glans en vitaliteit krijgt. Proteïnen zijn erg belangrijk voor je haar. Als je hier te weinig van binnen krijgt, zal je haar dof en droog aanvoelen. Proteïne vind je onder andere in voedingsmiddelen als vis, vlees, eieren en kaas. Ook voedingsmiddelen met ijzer en vitamine B zijn goed voor je haren. En ook vitamines en antioxidanten, bijvoorbeeld in fruit, zijn erg goed voor je haardos.

Verzorging van je haren

In principe is het niet nodig om elke dag je haar te wassen, maar wil je dit toch doen, gebruik dan een milde shampoo. Bij een te agressieve shampoo wordt de natuurlijke beschermlaag aangetast. Voor soepel haar kun je na het wassen een conditioner aanbrengen in de punten. Spoel je haar altijd even na met koud water. Dit zorgt voor een mooiere glans, omdat koud water de haarschubben sluit. Na het wassen moet je je haren nooit droogwrijven, want dit kan je haar enorm beschadigen. Beter is het om je haar droog te deppen.

Gespleten haarpunten

Regelmatig naar de kapper gaan helpt tegen gespleten haarpunten. Zeker bij lang haar zijn de punten wat vaker droog en gespleten. Dit betekent dat de haarschubben niet meer goed op elkaar aansluiten. Het resultaat is een doffe uitstraling. Door regelmatig je haar te laten bijpunten voorkom je dit.