Slapen en optimaal functioneren
Elke avond proberen we het: op tijd naar bed gaan. Dat hoort er nou eenmaal bij, want als mens moet je de nodige rust pakken om de volgende dag weer optimaal te kunnen functioneren. Maar hoeveel slaap hebben we eigenlijk echt nodig en wat maakt deze saaie bezigheid dat we slapen noemen nou zo belangrijk? Om antwoord te geven op die vraag is een analyse van het slaappatroon nodig.
Hoeveel uren slapen?
Wetenschappelijk gezien is er geen exact getal te plakken op de hoeveelheid uren slaap die een mens nodig heeft. Naarmate we ouderen worden kunnen we het vaak met minder slaap doen. Als baby hebben we nog zestien uur slaap per etmaal nodig, terwijl ouderen soms met minder dan zeven uur slapen al uitgerust kunnen zijn. Een volwassenen heeft aan zeven a acht slaapuren voldoende, maar velen voelen zich pas echt fit bij negen uur slaap (of meer). Over het algemeen geldt de regel: voel je je overdag fit, dan slaap je goed. Bij voldoende slaap kan een gezond volwassenen vijftien uur achter elkaar wakker blijven.
Voel jij je erg sloom overdag, dan slaap je waarschijnlijk te veel. Dit gevoel ken je vast wel van een weekend (zondag) uitslapen.
Herstel van lichaam en geest
Slaap is belangrijk voor zowel je lichaam als je geest. Tijdens je diepe slaap is je lichaam bezig zich te herstellen van de dagelijkse activiteiten. Bind- en spierweefsel krijgt de kans zich te herstellen. Ook het zenuwstelsel en je immuunsysteem worden in de slaap ‘onderhouden’. Ben je een actieve sporter? Ook dan is het goed slapen heel belangrijk voor het opbouwen van sterke gezonde spieren.
Daarnaast is voor onze hersenen een goede slaap van groot belang. Hierdoor kunnen we overdag emotioneel en sociaal goed functioneren. Mentale gevolgen van slaaptekort zijn: stemmingswisselingen, problemen met concentratie en geheugen. Ook behoort een verminderd reactievermogen tot de gevolgen van een slecht of verstoord slaappatroon.
Slaapprobleem
Ongeveer vijftien procent van de Nederlanders heeft een slaapprobleem. Daaronder verstaan we: moeilijk kunnen inslapen, midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap komen of al heel vroeg wakker zijn. Als we onregelmatig of te weinig slapen, dan wordt er te veel van het stresshormoon cortisol in ons lichaam aangemaakt.
Je hoeft je echter geen zorgen te maken als je een keer niet goed hebt geslapen. Natuurlijk zijn heftige gebeurtenissen en gezonde spanning ook redenen waardoor je de slaap niet kunt vatten. Duurt het al een lange tijd dat je niet goed slaapt en ga je dat merken aan je lichaam of geest? Dan wordt het misschien tijd om er eens serieus mee bezig te zijn waarom je niet kunt slapen. Grijp daarbij niet meteen naar de slaapmiddelen, maar probeer een vast ritme te krijgen in je slaappatroon en neem – voordat je gaat slapen – even de tijd om te ontspannen. Eten voor het slapengaan kan je wakker houden en ook het teveel aan licht of geluid in de slaapkamer kan ervoor zorgen dat je niet prettig kunt slapen. Denk hierbij aan gebruik van je smartphone: het is beter die niet in bed te gebruiken.
Wist je dat…?
Mensen één derde van hun leven slapend doorbrengen? Dan is het dus wel zo fijn als we er een prettig en gezond ritueel van maken. Veel succes met het slapengaan.