Hoe kom je van een verslaving af?

0
1384
vrouw met verslaving

Verslaving kan een verwoestende invloed hebben op alle aspecten van ons leven. Of het nu gaat om een verslaving aan drugs, alcohol, gokken, eten of zelfs technologie, het kan de mens gevangen houden in een vicieuze cirkel van afhankelijkheid en schade toebrengen aan de fysieke en mentale gezondheid van de mens. Er is altijd herstel mogelijk en er zijn stappen die je kunt ondernemen om van je verslaving af te komen en een nieuw pad naar vrijheid te bewandelen.

Erkenning en acceptatie

De eerste stap die je moet ondernemen is erkenning en acceptatie van je verslaving. Doe je dit niet dan word het afkicken van drugs bijvoorbeeld heel moeilijk. Dit is vaak een hele moeilijke stap voor de verslaafde persoon, want veel mensen zijn teleurgesteld in zichzelf. Je wilt natuurlijk niet verslaafd zijn aan drugs of iets anders, maar het gebeurt wel en het is altijd handelbaar. Door eerlijk te zijn over je verslaving naar jezelf en anderen toe, kun je beginnen met het nemen van verantwoordelijkheid over je verslaving en er van af komen.

Professionele hulp

Het overwinnen van een verslaving is ontzettend lastig en daarom is het fijn dat er professionele hulp mogelijk is. Je gaat namelijk alle hulp die je kunt krijgen ook echt nodig hebben. Vooral de eerste dagen na het stoppen zijn lastig, maar er kunnen ook momenten komen wanneer je terug wilt vallen in de verslaving en dan heb je ook hulp/mensen nodig die je hierin meehelpen en je niet terug laten vallen. Als het echt niet lukt om thuis en met de mensen om je heen van je verslaving af te komen, kun je nog altijd professionele hulp zoeken. Houd er rekening mee dat hier wel strengere regels aan vast zitten. Zo zijn in een afkickkliniek drugs echt niet toegestaan, hoe verleidelijk dit ook kan klinken. In een afkickkliniek krijg je vaak een schone start, zodat je sneller van je verslaving afkomt.

Steunnetwerk

Je wilt er niet alleen voor staan in de strijd tegen je verslaving, dus is het belangrijk dat je de juiste mensen om je heen hebt die je willen helpen met stoppen. Dit geeft jouw een positieve invloed en hierdoor zul je minder snel terugvallen. Heb je de mensen om je heen die dezelfde verslaving als jou delen, zal het stoppen een stuk lastiger worden en zul je ook vaak terugvallen. Er zijn ook steungroepen met mensen die een verslaving hebben/hadden en die elkaar helpen. Je praat dan samen over de dingen waar je tegen aan loopt en leert van ervaringsdeskundigen technieken die je kunnen helpen. Herstel is een lang proces waar veel geduld voor nodig  is, maar met de juiste mensen om je heen gaat het net een stukje makkelijk.

Triggers

Leer jouw triggers en probeer ze te vermeiden. Triggers zijn situaties, mensen of dingen die je dusdanig prikkelen dat je terug grijpt naar je verslaving. Het betekent dus dat je bepaalde plekken en bepaalde mensen moet vermijden om van je verslaving af komen. Je hebt een nieuwe manier nodig om met de stress en emoties om te gaan, aangezien je niet meer wil terug vallen op de verslaving. Veel mensen met een verslaving gaan bijvoorbeeld sporten, vrijwilligerswerk doen of mediteren. Je vervangt het slechte gedrag met iets wat beter en gezonder voor je is.

Het overwinnen van een verslaving is een lang en moeilijk proces, maar het is mogelijk! Een leven zonder verslavingen biedt je mogelijkheden om je leven te verbeteren. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd hoop is voor herstel. Op healthylives.nl vind je meerdere blogs die informatie geven over verslavingen. Lees bijvoorbeeld over persoonlijke programma’s voor de behandeling van verslavingen.