Hoe herken je een verslaving bij jezelf?

0
284
Verslaafde zit met handen in het haar

Een verslaving ontwikkelen doe je niet expres en je roept het ook niet zomaar op jezelf af. In Nederland worden verslavingen ook gezien en behandeld als een chronische ziekte. Je kunt afkicken en zelfs herstellen, maar je moet er toch mee leren omgaan. Verslavingen vallen niet altijd meteen op. Iemand die verslaafd is kan stiekem gebruiken of probeert dit juist een beetje te verbergen. Maar ook bij jezelf is een verslaving niet zomaar te herkennen. Wil je hier wat meer over weten? In dit korte artikel lees je meer. 

Kun je herstellen van een verslaving? 

Herstellen van een verslaving lijkt onmogelijk. Verslaving betekent namelijk dat je fysiek en mentaal niet meer zonder alcohol of drugs kan. Maar dat kan natuurlijk ook voor gokspellen of games gelden. Maar onmogelijk is het niet!

Makkelijk is het misschien niet, maar je kunt wel herstellen als je een verslaving hebt en wilt afkicken. Het gaat er vooral om dat je dit durft te erkennen en dat je aan jezelf wil werken. In  afkickklinieken kun je hierbij geholpen worden. 

Verslaving herkennen: Hoe doe je dat? 

Een verslaving zie jij misschien niet als een groot probleem. Het is bovendien ook niet makkelijk om dit zomaar toe te geven. Je geeft het niet aan jezelf toe en ook niet zomaar aan iemand anders. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt herkennen als het gaat om een alcoholverslaving. Dit zijn wat voorbeelden: 

  • Je bent er veel mee bezig: Door het gebruik voel je je fijner en dat kan een gewoonte worden. Dit kan ervoor zorgen dat je veel met de verslaving bezig bent en nergens anders aan denkt. Daar kun je niet altijd iets aan doen. 
  • Je kunt geldproblemen krijgen: Een verslaving moet je betalen. Niet alleen alcohol en drugs, maar ook gokspellen en games kunnen geld kosten. Zeker als je geld inzet. Hierdoor kun je financiële problemen krijgen. 
  • Je laat hobby’s of werk links liggen: De verslaving kan zoveel in beslag nemen, dat het lastiger kan worden om ergens anders mee bezig te zijn. Hierdoor kunnen hobby’s er bij inschieten, maar ook je werk en zelfs een studie. Je omgeving kan dit vervolgens ook opmerken. 
  • Je hebt meer gebruikt dan je dacht: Je had misschien een plan voor jezelf gemaakt om die avond of dag minder te gebruiken. De verslaving kan er juist voor zorgen dat je meer gebruikt dan eigenlijk de bedoeling was. 

Maar wat kun je dan doen als je verslaafd bent? 

Je kunt een verslaving niet makkelijk herkennen bij jezelf. Toch is het heel dapper als je dit erkent. Je kunt op eigen houtje afkicken, maar dat is niet makkelijk. Het kan zelfs risico’s hebben. 

Want hulpverleners kunnen hulp bieden als je last hebt van afkickverschijnselen, bij het herstel en de tijd daarna. Gelukkig zijn er verschillende klinieken waar je terecht kunt, je kunt zelfs afkicken in een kliniek in Zuid Afrika. Maar je kunt ook je omgeving betrekken bij je herstel. Je omgeving kan je namelijk steunen en motiveren bij je herstel. Ze kunnen naar je luisteren als je wil praten, begrip tonen als het niet goed gaat of je helpen verleidingen uit de weg te gaan.