Hoe kun je nierstenen herkennen?

0
7726
nierstenen

Vrijwel de meeste mensen hebben twee nieren. Deze zijn ongeveer twaalf centimeter groot en bevinden zich aan de binnenkant van je rug, bij je middel. De functie van je nieren is het zuiveren van je bloed. Ze zorgen ervoor dat alle afvalstoffen uit je lichaam worden gehaald, en lossen dit op in water. Hierdoor ontstaat er urine dat naar de blaas vervoerd wordt en uiteindelijk wordt uitgeplast. Naast het verwijderen van afvalstoffen zorgen de nieren ook voor je vochtbalans en maken ze hormonen aan. Echter kunnen er ook nierstenen ontstaan. Hoe dit gebeurt en wat het precies is, lees je in dit artikel.

Hoe ontstaan nierstenen?

Nierstenen kunnen ontstaan wanneer je te weinig drinkt op een dag, veel zweet, veel eiwitten eet, er een urineweginfectie aanwezig is, wanneer je bepaalde medicatie gebruikt of wanneer er bepaalde zouten in je lichaam aanwezig zijn. In al deze situatie is het namelijk mogelijk dat de urine extra veel afvalstoffen bevat. Hieruit kunnen vervolgens kleine kristallen ontstaan, die bij de meeste mensen gewoon worden uitgeplast zonder dat ze zich hier bewust van zijn. Echter, wanneer deze kristallen in de nieren achterblijven, ontstaan er nierstenen.

Wanneer een niersteen vanuit de nier naar de urineleider schiet, en daar vervolgens blijft steken kun je lastkrijgen van een niersteenaanval. Dit komt omdat de steen vastzit in de urineleider, en daardoor de urine niet goed kan worden afgevoerd. Hierdoor raken je nieren steeds verder gevuld met urine, wat ook wel stuwing wordt genoemd. dit kan zorgen voor erg veel pijn.

Hoe zijn ze te herkennen?

Wanneer je last hebt van nierstenen hoef je niet altijd last te hebben van klachten. Pas op het moment dat de niersteen vast komt te zitten ontstaat de pijn. Dit begint meestal met een vage pijn die niet heel opvallend is, in de zij of onderrug. De pijn wordt vervolgens steeds feller en komt ook in hevigere aanvallen, vrijwel altijd aan de zijkant van de buik. Deze pijn trekt vaak door naar de lies, je bovenbeen of naar je geslachtsorganen.

Opmerkelijk is dat er tijdens een aanval vaak een extreme bewegingsdrang aanwezig is. Je ben dan erg rusteloos en blijft rondlopen. Er zijn mensen die zoveel pijn ervaren, dat ze letterlijk over de grond kruipen tijdens een aanval. Andere klachten die voor kunnen komen zijn:

  • Bloed in je urine
  • Braken
  • Misselijk zijn
  • Vaker naar het toilet moeten
  • Zweten

Wat kun je doen tegen nierstenen?

Wanneer je last hebt van nierstenen en daardoor ook van een niersteenaanval, is het belangrijk dat de pijn zo snel mogelijk wordt verlicht. Dit gebeurt met medicijnen. Het kan ook zijn dat je medicatie krijgt die de spieren van je urinewegen helpen ontspannen, waardoor de urinewegen ruimer worden en de steen makkelijker kan worden uitgeplast.

Heb je echter hele grote stenen, dan is dit vaak niet mogelijk. Er zijn dan verschillende manieren waarop de nierstenen verwijderd kunnen worden door een uroloog. Dit kan door middel van een operatie, maar ook door de steen kapot te trillen met een niersteenvergruizer, of kapot te schieten met een laser. Bij deze laatste twee opties zal de steen uit elkaar barsten en de kleine stukjes die overblijven kunnen vervolgens eenvoudig uitgeplast worden.

Lees ook: Hoe kom je van kalknagels af?