Een bipolaire stoornis, wat is dat?

0
4323
bipolaire stoornis

We hebben allemaal weleens het gevoel dat we ontzettend somber zijn, of juist ineens heel erg vrolijk, dit is vrij normaal. Maar er zijn ook mensen bij wie deze pieken heel erg hoog zijn en de dalen diep en donker. In dat geval kan het goed zijn dat er sprake is van een bipolaire stoornis, maar wat is dat dan precies? Dat vertellen we in dit artikel.

Wat is een bipolaire stoornis?

Wanneer je een bipolaire stoornis hebt, maak je episodes mee waarin jij je vol energie en te uitgelaten voelt, ook wel een manie genoemd. Daarnaast maak je ook episodes mee waarin je juist extreme somberheid ervaart, ook wel bekend als een depressie. Tussen deze episodes zijn er ook periodes waarin je geen last hebt van één van deze extreme stemmingen.

Een manie herken je vaak doordat je erg veel levenslust hebt, optimistisch in het leven staat en minder behoefte hebt aan slaap. Binnen deze episode heb je vaal heel erg veel ideeën en ben je impulsief en creatief. Binnen een depressieve episode is er vooral heel veel duisternis. Je hebt nergens zin in, bent heel erg somber, je huilt veel en ligt de hele dag in bed en je ziet het leven niet meer zitten.

In Nederland zijn er ongeveer 90.000 mensen te vinden met een bipolaire stoornis, waarbij het ongeveer evenveel mannen als vrouwen betreft. Wel zijn er daarnaast natuurlijk nog mensen die de diagnose nog niet hebben gehad, of nog niet goed weten wat er met ze aan de hand is.

Hoe ontstaat deze stoornis?

Waardoor deze stoornis ontstaat is helaas niet bekend maar feit is wel dat het gaat om een combinatie van factoren. Zo speelt erfelijkheid een rol; een kind heeft 10-20% kans op deze stoornis wanneer één van de ouders dit ook heeft. Ook zijn er traumatische jeugdervaringen die van invloed kunnen zijn.

Ook worden de symptomen niet altijd herkend, vooral omdat een bipolaire stoornis lastig te onderscheiden is van andere stoornissen. Denk hierbij aan het hebben van een depressie of borderline. Een bipolaire stoornis ontstaat vaak in het begin van de volwassenheid maar het kan makkelijk zijn dat het pas jaren later wordt opgemerkt.

Bipolaire stoornis behandelen

Een bipolaire stoornis is chronisch, maar wel goed te behandelen. De basis van een behandeling is een combinatie van medicatie en psycho-educatie. Daarnaast zijn er ook interventies die gericht zijn op het vergroten van zelfmanagement. Tijdens zo’n interventie kan er bijvoorbeeld een noodplan gemaakt worden waarmee geprobeerd kan worden de volgende episode te voorkomen. In dit noodplan staat dan wat jijzelf kan ondernemen, maar ook je behandelaar en eventueel andere betrokkenen.

Kun je ervan genezen?

Doordat de bipolaire stoornis een erfelijk component heeft gaat het nooit meer over, je kan er dus ook niet van genezen. Wel is het zo dat je met de juiste behandeling, begeleiding en medicatie die meeste pieken en dalen kunt beperken. Bij ongeveer 60% van alle mensen die een bipolaire stoornis hebben, heeft behandeling in combinatie met de juiste medicatie een positief effect.

Lees ook: Is het ketogeen dieet gezond?