Peuters en kleuters krijgen te veel zout binnen

0
1018

Kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar krijgen te veel zout binnen. Dat stellen de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vast. Peuters en kleuters krijgen ongeveer veertig procent te veel zout binnen.

Kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar krijgen te veel zout binnen. Dat stellen de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vast. Peuters en kleuters krijgen ongeveer veertig procent te veel zout binnen.

Voor peuters en kleuters geldt dat zij niet meer dan 4 gram zout binnen mogen krijgen. Het onderzoek van de VWA en het RIVM toont aan dat kleuters 5,1 gram binnen krijgen en peuters 4,3 gram.

Een te hoge zoutinname op jonge leeftijd kan zorgen voor een te hoge bloeddruk op latere leeftijd.

Niet alleen kinderen krijgen te veel zout binnen. Al eerder schreven wij over het feit dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 9 gram zout per dag binnenkrijgt. Veel meer dan nodig; één tot drie gram zout is al voldoende.

De volgende producten bevatten na verhouding veel zout:
-Snacks: kroketten, bitterballen, loempia’s, saucijzenbroodjes
-Augurken
-Kaas; ook oude kaas
-Kant-en-klaar maaltijden
-Rookworsten, knakworsten en hamburgers
-Zure en zoute haring

Een hoge inname van kalium kan de bloeddruk verlagen. Kalium normaliseert het hartritme en reguleert de waterbalans in het lichaam.

De volgende producten hebben een hoog kaliumgehalte:
-Rozijnen
-Yoghurt
-Karnemelk
-Aardappelen
-Sinaasappelen
-Spinazie
-Bananen

In het artikel ‘Minder zout voorkomt hoge bloeddruk’ staan een aantal tips om je zoutgebruik af te bouwen. Zo is het verstandig om kaas te eten met minder zout (Maaslander) en te kiezen voor minder zoute vleeswaren (rosbief).

Bron: AD