Een dieet dagboek bijhouden zorgt voor minder calorieen inname en meer afvallen

5
1443

Mensen die tijdens het dieet hun eetpatroon vastleggen in een dagboek hebben meer kans om af te vallen. Het blijkt dat wanneer je dagelijks opschrijft wat en wanneer je dingen eet, je jezelf aanmoedigt om minder calorieën tot je te nemen. Na de zes maanden bleek dat de mensen die een eetdagboek bijhielden ruim 6,5 was afgevallen, in tegenstelling tot de 4,5 kilo bij de mensen die dit niet deden.


Mensen die tijdens het dieet hun eetpatroon vastleggen in een dagboek hebben meer kans om kilo’s af te vallen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Kaiser Permanente’s Center for Health Research in Portland. Van de 1.700 deelnemers met overgewicht raakten in een periode van zes maanden de mensen die hun eetpatroon dagelijks vastlegden in een dagboek twee keer zoveel kilo’s kwijt dan mensen die dit niet deden. Hoe meer men van het eetpatroon vastlegde in een dagboek des te meer men afviel.

Het blijkt dat wanneer je dagelijks opschrijft wat en wanneer je dingen eet, je jezelf aanmoedigt om minder calorieën tot je te nemen. Na de zes maanden bleek dat de mensen die een eetdagboek bijhielden ruim 6,5 kilo te zijn kwijtgeraakt, in tegenstelling tot de 4,5 kilo bij de mensen die dit niet deden.

Tip: het invullen van het dagboek hoeft helemaal niet uitgebreid en ingewikkeld te zijn. Een simpel lijstje van het eten wat je elke dag nuttigt is vaak al voldoende. Het maakt je bewust van wat je elke dag allemaal eet en dat helpt je bij het beperken van de calorieën.

5 REACTIES

  1. Een dagboek bijhouden helpt vooral goed voor mensen die nooit zo precies opletten wat ze eten en hoe ze eten. Als je het opschrijft zie je ineens wat je werkelijk doet. Ben je al jaren continu bezig met calorieen tellen en je eten precies in de gaten houden, dan moet je er waarschijnlijk niet aan denken om dat nog meer te gaan doen.

    Voor allebei de groepen is een goede tip: concentreer je niet niet zozeer op de hoeveelheid die je eet, maar houd bij wat de reden is dat je ging eten: had je (buik)honger? Had je zin in een specifieke smaak? Of had je behoefte aan ‘iets’ en heb je toen maar wat te eten gepakt? Bij elke behoefte heb je iets anders nodig, dus zorg dat je krijgt wat je nodig hebt, niet meer en niet minder.